Kantówki produkujemy głównie z drewna bukowego, w mniejszym stopniu również z olchy, jesionu, jaworu i wiązu. Standardowo kantówki produkujemy w klasie jakości AA, jednak do zamówień podchodzimy indywidualnie,produkując w porozumieniu z klientem również płyty jakości AB, BB, BC, CC.
Kantówki naszej produkcji ma 8% wilgotności (+/-2%) , dzięki czemu doskonale nadają się do produkcji mebli. Boki kantówek są strugane, bądź szlifowane papierem 100 lub 120.
Doskonała jakość produkowanych przez nas kantówek wynika z długoletniego doświadczenia w klejeniu elementów drewnianych oraz z dbałości o proces produkcyjny już od najwcześniejszego etapu. Sami przecieramy tarcicę, suszymy i dbamy, by była odpowiednio magazynowana. Wybrane gatunki (buka i olchę) poddajemy delikatnemu parzeniu. Zaawansowany park technologiczny i rygorystyczna kontrola jakości zapewniają wykonanie produktu najwyższej jakości.
Maksymalne wymiary kantówek wynoszą 2400mm dł, 105x105mm przekrój. Standardowe przekroje to 70×70, 75×75, 80×80[mm].
KANTÓWKI BUKOWE
Najwięcej kantówek produkujemy z buka. Poprzez proces parzenia, nasze drewno bukowe otrzymuje piękną, równomierną, łososiową barwę.
KANTÓWKI OLCHOWE
Tarcica, z której produkujemy nasze wyroby poddawana jest parzeniu, co nadaje jej charakterystycznej dla olchy, miodowej barwy.
no images were found